Najzdrowsze a najdroższe owoce

W ścisłym tego słowa znaczeniu nie można sklasyfikować najzdrowszych owoców. Wszystkie są dobre, a większość z nas nie je tyle porcji, ile powinniśmy. W rzeczywistości, jedno duże badanie wykazało, że zła dieta była główną przyczyną śmierci i niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych – gorzej nawet niż palenie – a jednym z najbardziej szkodliwych aspektów tej kiepskiej diety było spożywanie niewystarczającej ilości owoców.

Co sprawia, że owoc jest wyjątkowo zdrowy?

Zachęca się do spożywania owoców bogatych w błonnik, o niskiej zawartości cukru i zwracania uwagi na wielkość porcji. Najlepiej byłoby również spożywać owoce w kontekście zbilansowanego posiłku lub przekąski, która dostarcza również białka i / lub tłuszczu.

-Kolorowe owoce są dobre, im głębiej, tym lepiej. Układ odpornościowy leży w jego skórce w postaci ciemnych fitoskładników. Te fitoskładniki (np. Antocyjany w jagodach i karotenoidy w morelach) chronią owoce przed stresorami środowiskowymi, takimi jak promienie UV i owady, a także nadają wielu owocom silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Te fitochemikalia obciążają nasze własne komórki na małe, zdrowe sposoby, które stymulują obronę antyoksydacyjną naszego układu odpornościowego przed zagrożeniami, takimi jak stany zapalne, rak i przedwczesne starzenie się -Niektóre rośliny wyewoluowały również tak, aby zawierały związki fitoskładnikowe, które nadają ich owocom ostry smak, aby odstraszyć drapieżniki (np. Cierpkość malin lub fałd granatu).
-Wykazano również, że organiczne owoce i warzywa zawierają średnio od 20 do 40 procent więcej przeciwutleniaczy niż ich tradycyjnie uprawiane odpowiedniki – więc jeśli zdecydujesz się na organiczne, każdy z poniższych wyborów będzie jeszcze zdrowszy.
-Zarówno świeże, jak i mrożone to dobre opcje. Wszystkie owoce z czasem tracą składniki odżywcze, dlatego ważne jest, aby jeść je, gdy są świeże. Kupowanie lokalnie uprawianych owoców na targu lub w spółdzielni spożywczej jest świetne z tego powodu, ale nie jest niezbędne – można jeść także te zamrożone.

Najzdrowszy a najdroższy owoc

Ciężko wytypować najzdrowszy owoc, ponieważ każdy ma w sobie jakieś inne składniki i witaminy oraz antyoksydanty wpływające na nasz organizm pozytywnie. Dużo również zależy od tego czego w danym momencie brakuje naszemu organizmowi i czego najbardziej potrzebujemy.
Czy istnieje jednak jakaś zależność między ceną owocu a jego właściwościami zdrowotnymi? Najdroższe owoce świata w dużym stopniu kosztują wiele nie do końca ze względu na wyższe składniki odżywcze choć może się tak zdarzyć. Zazwyczaj jest to jednak kwestia rzadkiego gatunku, który występuje w trudno dostępnych miejscach, jest go niewiele, jego uprawa jest trudna a transport skomplikowany.
Owoce takie to np.
-Yubari Melon (Melony to najdroższy gatunek owoców na świecie. W 2014 roku sprzedano parę Yubari Melan za 26 000 dolarów. Ten melon rośnie na wyspie Hokkaido w pobliżu Sapporo i jest hybrydową odmianą innych słodkich melonów).
-Densuke Watermelon (Ten konkretny arbuz jest czarny. Jest to owoc uprawiany zwłaszcza w północno-wschodniej Islandii. W 2008 roku ten arbuz został sprzedany na aukcji za ponad 6100 dolarów).
-Ruby Roman Winogrona (Uprawę winogron Ruby Roman rozpoczęto w 2008 roku w prefekturze Ishikawa w Japonii. Według niektórych źródeł pęczek winogron Ruby Roman to 910 dolarów).

 

Może Ci się również spodoba