Pułapki żywieniowe
Cholesterol to związek lipidowy, bardzo ważny do produkcji witamin, ale i nie tylko w naszym organizmie. Potrzebujemy go do prawidłowego funkcjonowania, w organizmie tłuszcz ten dzielony jest na frakcje. Niekorzystny wpływ dla naszego zdrowia ma oczywiście zbyt wysoki poziom LDL i trójglicerydów. Ta pierwsza odpowiada za powstawanie chorób, a ta druga z gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Jednak nie wszystko jest takie złe, wyrównaniem tych frakcji jest odpowiedni poziom dobrego cholesterolu, HDL.
Jednak odpowiedni poziom nie wystarcza, szczególnie w przypadku gdy pacjent ma niedobre nawyki żywieniowe. Warto przyjrzeć się własnej diecie, czym obniżyć cholesterol. Aktywność fizyczna i odpowiednie nawyki żywieniowe. Gdy nie dostosujemy się do tych zaleceń często nawet leczenie farmakologiczne nie przebiega poprawnie. Problemy zdrowotne się nasilają i niestety nękają nas różne choroby, które w skrajnych przypadkach mogą zakończyć nasze życie. Każdy chce żyć, założyć rodzinę, spełnić się zawodowo, zwiedzić świat. Nie wpadajmy w pułapkę niezdrowej żywności, która jak narkotyk zawładnęła ludźmi.
Najnowsze komentarze