Trunek z daktyli

Nalewki domowej roboty to dla niektórych powód do dumy oraz możliwość degustacji lubianego alkoholu, którym można częstować każdą osobę wyrażającą chęć poznania nowego smaku. Tworzone z wielu owoców są w stanie przypaść do gustu. Czym można zaskoczyć gości? Przygotować na przykład wino daktylowe, które podbije podniebienia, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, nim będzie można je skosztować.

Smaczny owoc dla każdego

Daktyle to owoce daktylowca, najstarszego pod względem uprawy drzewa owocowego na świecie. Ich właściwości najbardziej docenić powinni wszyscy, a zwłaszcza sportowcy – zarówno świeże, jak i suszone daktyle są doskonałym błonnika pokarmowego, który dostarcza uczucia sytości. Do tego znaleźć w nich można również liczne witaminy, w tym głównie witaminę B3, związki mineralne takie jak między innymi potas, a także przeciwutleniacze i działające jak aspiryna salicylany.

Obecnie daktylowce uprawiane są na południu USA, w południowo-zachodniej Azji oraz w północnej Afryce. Ich owoce mogą być smaczną i zdrową przekąską, nadają się również do wypieków, owsianek czy koktajli.

Daktyle okazują się być również dobrym składnikiem, z którego przygotować można aromatyczne, domowe wino. Cała trudność w jego przygotowaniu sprowadza się do cierpliwości – po kilku miesiącach fermentowania wino zadowoli smakiem każdego.

Składniki na 10 litrów nastawu:

1 kg suszonych daktyli
• skórka z 1 pomarańczy bez albedo
• 10 g regulatora kwasowości
• 1,5 kg cukru
• drożdże winiarskie Enovini BROWIN
• 4 g pożywki dla drożdży
• pektoenzym

Przygotowanie

Rozdrobnić dokładnie daktyle lub zastosować pektoenzym. Owoce zalać 2 litrami wrzącej wody i odczekać do wystudzenia. Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodać do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostawić na 3 dni do fermentacji.
Po upływie tego czasu przecedzić całość i dodać do niej skórkę pomarańczy. Cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodać do mieszanki.
Uzupełnić wodą do poziomu 10 litrów i pozostaw do dalszej fermentacji.
Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach.

 

Może Ci się również spodoba