Noni – ogólna charakterystyka rośliny

W Polsce od pewnego czasu sporą popularnością cieszą się produkty sporządzone na egzotycznych owocach. Jednym z nich jest sok z noni.

Sok noni jest przygotowywany z wyselekcjonowanych owoców noni, które są pozyskiwane w naturalny sposób. Dzięki temu zachowuje one wszelkie właściwości owoców tej rośliny.
Owoc noni (Morinda citrifolia), nazwany jest również morwą indyjską. Ten wiecznie zielony krzew, oprócz wysp Pacyfiku przede wszystkim takich jak Tahiti, Samoa, można spotkać w niektórych rejonach Azji, Ameryki Południowej i na Karaibach. Zielonkawe owoce noni wielkością można porównać z ziemniakiem, zaś kształtem przypominają morwę. Proces dojrzewania, podczas którego owoce przybierają bladożółty kolor zachodzi przez cały rok. W związku z tym na jednym krzewie w tym samym czasie znajdują się owoce o różnym stopniu dojrzałości. Charakterystyczną cechą owoców noni jest silny swoisty smak i zapach. Właściwości te wynikają z zawartości w roślinie kwasów organicznych. Poza owocami i sokiem w ziołolecznictwie wykorzystywane są inne części tej rośliny. W medycynie polinezyjskiej od ponad 2000 lat zastosowanie znajdują również liście, kora i korzeń rośliny.

 

Może Ci się również spodoba